2010. március 9., kedd

Az üveg, mint anyag az ékszerkészítésben II. rész Római Birodalom

Egyiptomot követően szeretnék pár szót ejteni egy másik nagy birodalomról, akiknek szintén nagy szerepük volt az üvegipar fejlesztésében. A rómaiak Kr. e. 100 körül már sablonok alapján dolgoztak az üveggel.

A római császárság alatti periódusban az üveg elterjedése eléri a tetőpontját és ekkorra már lehetővé válik egy nagyon kifinomult gyártási minőség.



A használati üvegtárgyak előállítására központok alakulnak, ahol üveggyártó műhelyek sora szolgálja ki a római megrendelőket.

A római birodalom korában válik az üveg építészeti elemmé is,kezd elterjedni a használati tárgyakon kívül az építészetben is, megtalálhatóak az ablakok és a paloták díszítőelemeként. Pliniusz elbeszélései között említi azokat az üvegboltozatokat, melyeket Agrippina fürdőiben látott, valamint híres történek keringenek Caligula császár becses üvegezett ablakairól is.

Feltalálják az üvegfúvó pipát, amely lehetővé teszi a vékony falú üvegek fújását.
Az üvegfúvás megjelenésének köszönhetően az üveg és a belőle készült használati és dísztárgyak jelen voltak az élet minden területén és nagy népszerűségnek örvendtek. Még a császár katonái is használtak üvegtárgyakat.
Ez az eljárás napjainkig használatos.

Az üvegfúvás ismerete új távlatokat nyitott az üveg ékszerek készítésben is. Már nemcsak aranyból készítették ékszereiket, hanem üveggyöngyökből is.



Így az üveg ékszerek is a mindennapos viselet részét képezték.
Az ékszerként foglalatban viselt üveg nagy divat lett.



Eleinte a római üvegékszereket a hellenisztikus és az etruszk formavilág jellemezte, de később már egyedi stílust követtek, amelyre azonban nagy hatással volt a meghódított területek művészete.

Az ókori római üveg ékszer Augustus császársága idején érte el csúcspontját.
A kámea és karika fülbevalókat szintén az ókori Rómában kezdték el készíteni és viselni.A csodálatos művészi ékszerek gyakran tartalmaztak üvegelemeket, például üveggyöngyöt, amelyek féldrágaköveket voltak hivatottak utánozni.



A díszes római ékszereket elsősorban a felső osztálybeli nők viselték. A gyűrű például fontos státuszszimbólum volt. A római férfiak szintén viseltek gyűrűket, minél tehetősebb volt valaki, annál többet.



Az ókori római design- és divatékszerek közé tartoztak még a különféle amulettek, talizmánok és pecsétgyűrűk is.



A birodalom kettészakadása után a Kelet-római birodalom középpontja, Bizánc lett az üveggyártás és üvegművészet fellegvára. Az itteni területen készült üvegmozaikok egy része mind a mai napig fennmaradtak.
Velence a Bizánci Birodalom részeként őrzi, veszi át és virágoztatja föl az üveggyártást.

1. kép: római használati tárgyak üvegből
2. kép: római üveg/arany észerek
3. kép: római fülbevaló-arany/üveg
4. kép: kámea / római katona
5. kép: üveggyöngy nyakláncok
6. kép: pecsét gyűrűk
Forrás: Internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése