2010. július 18., vasárnap

Workshop 1.rész / Ezüst gyűrű - fusing és ezüstgyurma -

Az elmúlt 10 nap történetét 2-3 részben szeretném Nektek megmutatni, szeretnék mindegyik részével külön-külön részletesebben foglalkozni. Lesz szó fusingról, lámpagyöngyről és ezüstgyurmáról.

Sopronban jártam egy 1 hetes workshop/tanfolyamon Edőcs Márta műhelyében, akitől a fusingot és a lámpagyöngyöt tanulom és még fogom is, mert szerintem az üvegről szóló tanulás egy éltre szól. 
Márti egy fantasztikus ember, iparművész és nagyon jó tanár. Üveg ékszereit, táljait vagy ép üvegképeit  látni egy életre szóló élmény. Számomra mindig megéri leutazni Sopronba hozzá bármilyen tanfolyamra.
Szeretem Sopront, szeretek a  Mártitól tanulni, szeretek olyanokkal lenni akiknek szintén  szívügye az üveg.
A Soproni tanfolyamokon mindig fantasztikus a hangulat, és ez a mostani workshop-on is így volt., sőt most hatványozottabban, mert elég sokan részt vettünk ezen a kurzuson. Egész nap együtt voltunk, sokat tanultunk, alkottunk és minden este egy-egy érdekes közös programunk volt.  Estig városnézés, borozgatás, vacsorázások, rengetek szuper jó beszélgetések együtt. Nagyon-nagyon jól éreztem magam és jövőre a következő workshop-os tanfolyamra biztosan újra benevezek.:-))

De lássuk mit is csináltunk:

Első nap üvegeket rogyasztottunk, egészen aprókákat, hogy kipróbáljuk milyen az általunk rogyasztott üveget összedolgozni az ezüstgyurmával. 

Pár szó az ezüstgyurmáról:  ez egy fantasztikus anyag, a nevében is benne van, gyurma. Mint gyerek korunkban gyurmázva alakítunk ki belőle ékszert. pl.: gyűrűt, brosst, fülbevalót, bármit csak a fantáziánk szabhat neki határt. Természetesen van hozzá sok kis célszerszám ami megkönnyíti az alakítást, formázást. Gyorsan kiszárad, így vízzel kell nedvesen tartani. Az égetés üveggel együtt már speciális körülményeket igényel, de önmagában csak az üveggyurma akár otthon is a gázlángon kiégethető.

Én egy gyűrűt szerettem volna üveggel a közepén.
Ehhez készítettem elő pár üveggyöngy szerű, pici türkiz és zöld üveget, (szokásos kinema színek) :-)Majd következett az ezüstgyurmából a gyűrűalap elkészítése, majd az üveg "befoglalása" ezüstgyurmába, majd a gyűrű alap és az üveget körbevevő ezüst összedolgozása, szárítása, legvégén az égetése. Figyelni kellett a megfelelő hőfokra is az együtt égetés folyamán, nehogy az üveg újra nagyon magas hőfokra kerüljön.Hűtés után jött a csiszolás, polírozás, ami igen igen hosszú folyamat, ettől lesz ez ezüst ezüst színű végre, és a legvégén megkaptam a nem épp olyan gyűrűmet amit kigondoltam.:-))Kicsit göröngyös, kicsit hepehupa, de életem első ezüstgyurma alkotása és büszke vagyok rá!:-)


Az egész napos alkotást este levezettük egy kis város nézéssel.   Egy kedves idegenvezető Kati  (Márti barátnője) mesélt nekünk Sopron történetéről, és persze  utána a foci VB miatt meccset is néztünk egy étteremben (aki akart). Kiborítottunk egy pincért, aki szerintem titokban lement hídba, hogy megzavartuk a meccs nézését azzal, hogy 10-en bementünk vacsorázni. (nem mindenki jött el)  A kaja isteni jó volt, a pincér egy rémálom volt, de nem tudta elvenni a kedvünket...nagyon jól éreztük magunkat.:-))

Folyt. köv.