2010. július 29., csütörtök

Workshop 3.rész / lámpagyöngy

Végre jöhet az utolsó két nap röpke története, kissé soká sikeredett ezt a bejegyzést megírnom, a lent megírt sok sok teendőm miatt.:-)
Vágjunk hát bele!
Az utolsó két napban másik nagy szenvedélyemnek hódolhattam a lámpagyöngy készítésnek. Ezzel a technikával csak fél éve ismerkedtem meg közelebbről, a fusing hozta magával és számomra mindegy csak üveg legyen alapon, természetesen ebbe sem volt nehéz belebolondulnom. Így a maradék két napom is gazdag és tartalmas volt. Mivel nem ez volt az első lámpagyöngyözésem, így itt sem az alapokkal kezdtük.  Azért pár szó az alapokról dióhéjban.


A gyöngykészítéshez szükség van (bal oldal) egy gázégőre, mert gáz és oxigén keverékével, egy speciális réteggel bevont fém pálcára olvasztják meg az üvegpálcát. Valamint egy speciális védőszemüvegre, ami védi a szemet a begyulladástól.  Az alapgyöngy ezután már csak kézügyesség és türelem kérdése. Imádom ahogy az izzó üveg formálódik a szemem előtt. Üveggyöngyöket készíteni felér egy relaxálással.:-)


A kész gyöngyöt lassan kell kihűteni (ez több óra), nehogy az üveg belső feszültsége miatt eltörjön. Egy bizonyos méret felett pedig még kemencébe is be kell tenni a még ki nem hűtött, kész üveggyöngyöt.
 
 
Mi most a workshopon díszítési technikákat tanultunk, speciális üvegrudakkal ismerkedtünk. Az üveggyöngynél rengeteg díszítési technika van, mi most  a laticcino (csavart minta), filigrano (színtelen réteggel bevont vékony csík az üvegrúd belsejében), és murini (a millefiori testvére, rengeteg réteg egymáson, fém formába alakítva, majd a végén feldarabolva) technikával ismerkedtünk meg közelebbről.
A technikák mellett kipróbáltuk a redukciós üvegpálcát, aminek oxigén nélkül csak a gázlángon égetve metálos fénye lesz, valamint a glimmer port, amit az üveggyöngy felületére kell tenni és ettől selymes fénye lesz (arany vagy ezüst).

És jöhetett a gyakorlás, és próbálkozás hegyek. :-)
 

 Megmutatom a végeredményt is, vannak benne jók is elvétve, de a többség csak éppen veri a mércét.:-)))) Mindentől függetlenül én imádom őket, még akkor is ha messze nem ők életem fő művei. Lesz ez még jobb, ígérem....:-)))))))
 
Fantasztikus 1 hét volt. Nagyon jól éreztem magam, köszönöm  Mártinak és családjának, 
a Glass Design egész csapatának,  és a lányoknak akikkel együtt tanulhattam, kísérletezhettem majdnem 1 héten keresztül.:-D