2010. július 22., csütörtök

Workshop 2. rész - fusing

A következő nap az ezüst gyurma után az üveg jegyében telt.
Mivel a résztvevők mindegyike valamilyen formában dolgozik az üveggel, ezen a napon nem magával az olvasztással, rogyasztással, üveg vágással ismerkedtünk, hanem kipróbáltunk új anyagokat, technikákat.
A fusing egy elég hosszú folyamat. Kezdődik a minta kigondolásával, az üveg kiválasztásával. Ezt követi az üveg méretre vágása. Majd minden méretre vágott elemét, egyenként megtisztítunk, zsírtalanítunk. Ezt követi a megtervezett darab összeállítása. Ha esetleg szükséges itt-ott még tisztítás előtt,előcsiszolhatjuk  de ha ez ember lánya ügyesen vág üveget akkor erre  a lépésre nincs szükség.:-)

És az üvegek bekerülnek a kemencébe. 
Amint ez látszik a képen nem egy kispályás kemencével volt dolgunk, elég méretes egy darab.:-)))


 Az én üvegeim ebből, alulról a második sor, a többi a lányok munkája. Ebben a fázisban lehetett pl. beszórni Thompson porral.

Ezek után jön a megfelelő hőfokon való égetés, majd a lassú kihűtés, ami egy lényeges lépése a folyamatnak.


Másnap reggel kivettük a kemencéből a kihűlt termékeket. Itt már látszik a kemence mérete.:-) Imádtam.:-))


Látható, hogy az üveg mennyire kigömbölyödött.:-)

Miután az üvegrogyasztás részével megvoltunk, jöhetett a többi munka. Csiszolás és a homokfújás. Ez most olyan kevésnek hangzik, de ezzel is volt ám dolgunk bőven.

A csiszolásnál az üveg élét derékszögűre kellett lecsiszolni, eléggé unalmasnak hangzik, de mégsem az. Állandó koncentrálást igényelt, mert könnyű volt 1-2mm elcsiszolni.:-)) Lehetett sarkokat vagy épp 30, 45 fokos éléket is csiszolni. Kinek mi tetszett.

Csiszolás után jött a homokfújás. Ez egy fantasztikus dolog. Nekem nagyon nagy élmény volt. Ki kellett találnunk a mintát,(ez akármi lehet). Utána egy speciális homokfújó fóliából ki kellett vágni, majd a maradék felületet is kitakarni. Mindezt nagyon körültekintően, mert ami kilátszott a fólia alól az nem menekült a homok elől (így célszerű csak a mintának kilátszania). Sajnos a homokfújó gépet nem fotóztam le, de kerestem egy hasonló amivel mi is dolgoztunk, csak hogy fogalmatok legyen.:-) 

Nahát kb. így nézett ki. :-) Mint Mikrobi!:-) 

A két fekete "pöttyszerűség" a kesztyű. Oldalt beteszed a kabinba a megmunkálandó, előkészített üveget. Utána belebújsz a kesztyűbe és kezdődhet a móka!:-) A miénket egy alsó pedállal kellett működtetni. Valami fantasztikus érzés volt látni ahogy pillanatok alatt változott a kezemben az üveg. Nagyon élveztem.:-) Homokfújás után vissza lehet tenni az üveget a kemencébe tűzpolírozni, így a homokfújt felület sokkal selymesebb lett.

És íme a kész végeredményem:
 Csiszolt, homokfújt próbálkozások!:-)